فهرست مطالب

نشریه پژوهش ادبیات معاصر جهان
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 73، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرضیه اطهاری نیک عزم صفحات 181-198
    یکی از مباحث مهم در آثار پل والری، نویسنده فرانسوی قرن بیستم، مسئله «دیگری» است که به شناخت منجر می شود. «دیگری» به شکل تازه ای در ارتباط با «من» نویسنده مطرح شده که «انعکاسی از «خود» است و دیالکتیکی بین این دو برقرار است. مخاطب با دو نمود از نویسنده مواجه است: خوددیگریت وخودهمانی[1]. درواقع، والری مثال ملموسی از «دیگربودن در خود»[2] را به تصویر می کشد که نمودی از یک «شخص ثالث ناشناخته» است و با او گفت وگوی درونی دارد. رویکرد این پژوهش برای نشان دادن رابطه «من» و «دیگری»، نشانه شناسی مکتب پاریس و همچنین تحلیل پل ریکور است. هدف از ارائه این پژوهش آن است که نشان دهیم چگونه «من» نویسنده در ارتباط با «دیگری» مطرح می شود و چگونه نویسنده به شناختی از خود دست می یابد.
    [1]. Identité-idem
    [2]. Etre un autre dans soi-même
    کلیدواژگان: دیگری، دیگریت، شناخت، غیریت، من، نشانه شناسی، همانیت
  • ابراهیم استارمی صفحات 199-215
    پژوهش حاضر به بررسی تحلیلی هنر تراژیک در تراژدی اصیل در ادبیات قرن هجدهم آلمان می پردازد. دلایل درخشش تراژدی در کنار دیگر انواع ادبی ادبیات نمایشی، ساختار و محتوای تراژیک آن است. این بحث بر اشارات ارزنده ارسطو در کتاب فن نویسندگی استوار است و شالوده تفکر تراژدی نویسان بزرگی مانند لسینگ و فریدریش شیلر نیز برگرفته از همین نکات است. در این پژوهش، نمایشنامه مشهور ژاندارک اثر شیلر مطالعه می شود تا ساختار و هنر تراژیک از نظر او به طور ملموس و با مثال نشان داده شود. هدف اصلی این پژوهش، معرفی دیدگاه های متفاوت نویسندگان آلمانی به خصوص شیلر درمورد هنر تراژیک و آشنایی با ویژگی های یک تراژدی واقعی از نظر ارسطوست تا به کمک این یافته ها بتوان یک تراژدی واقعی را به درستی تحلیل و تفسیر کرد. تمرکز این مقاله، بر جهان بینی شیلر درمورد ماهیت جسمی و معنوی انسان و نظر او درباره هنر تراژیک است که برای آن، دو شرط اساسی، یعنی ترسیم پیروی انسان از غرایز نفسانی و مقاومت اخلاقی او دربرابر آن ها قائل است.
    کلیدواژگان: تراژدی، حس همدردی، ساختار و هنر تراژیک، شخصیت متعادل، ضرورت خطا، مقاومت اخلاقی
  • مریم بیاد، سجاد قیطاسی صفحات 217-230
    جامعه انگلستان در آغاز دوره مدرن، مردسالار بود. گستره قراردادهای مردسالارانه در عصر الیزابت، زنان را موجوداتی نیازمند کنترل و تحکم از جانب مردان نشان می دهد. در اغلب نمایشنامه های شکسپیر، تقابل بین زن و ایدئولوژی مردسالار به تصویر کشیده شده است. مخالفت بعضی از زنان با ایدئولوژی مردسالار در نمایشنامه های شکسپیر و عاقبت این تنش ها در کار ادبی، نقطه تقابل بین استفان گرینبلات- که یکی از نظریه پردازان اصلی نوتاریخی باوری است- و آلن سینفیلد- که از متفکران مادی گرایی فرهنگی است- به شمار می رود. با توجه به دیدگاه های گرینبلات، مخالفت زن در نمایشنامه های شکسپیر درنهایت، توسط ایدئولوژی مردسالار هضم می شود. از سوی دیگر، سینفیلد و سایر مادی گرایان فرهنگی، به پایان این مخالفت ها در نمایشنامه های شکسپیر خوش بین اند. به باور آنان، تناقض در درون ایدئولوژی مردسالار، به وسیله حضور بعضی از زنان مانند پاولینا نشان داده می شود. مقاله حاضر مطالعه ای است برای نشان دادن اینکه چگونه صدای زن، ایدئولوژی برتر را به چالش می کشد.
    کلیدواژگان: آلن سینفیلد، استفان گرینبلات، ایدئولوژی، تئوری دربرگیری، خوانش ناموافق
  • سعید رمشکی، جلیل شاکری، سهیلا فغفوری صفحات 231-243
    پژوهش حاضر با تاکید بر جلوه های ساختاری و مضمونی تئاتر ابزورد به مثابه شکل نوینی از پردازش نمایشی، مجموعه ای از اصول نمایشی وام گرفته از این تئاتر، در نمایشنامه های دهه چهل بهمن فرسی را مطالعه می کند. یکی از این اصول، درک نوین فرسی از مقوله کنش دراماتیک است که به نوعی، عامل اصلی انتقال مفاهیم مورد نظر نویسنده به شمار می رود. فرسی در این روش، متاثر از تئاتر ابزورد، نقش رویدادهای بیرونی نمایش و پیرنگ علی ومعلولی رایج در تئاتر سنتی را کنار گذاشته و لایه های فکری و عقیدتی نمایش را تقویت کرده است. طرح مدور نمایش ها، پیچیدگی و نمایش مورب شخصیت ها و مواضع فلسفی- عقیدتی آنان، تصاویر شاعرانه، گسترش و غلبه لایه کلامی نمایش بر لایه کنشی و پایان باز نمایش- که در آن خبری از گره گشایی نیست- رویکردهای نوآورانه ای هستند که در نمایشنامه های فرسی به کار گرفته شده اند که این خود نشان دهنده تاثیرپذیری بارز فرسی از این مکتب هنری و نمایشی است. مسئله اصلی این پژوهش، کشف و شناسایی حدود تاثیرهایی است که این گونه متفاوت نمایشی بر نمایشنامه های بهمن فرسی داشته است.
    کلیدواژگان: بهمن فرسی، تئاتر ابزورد، تئاتر روایی، درام نو، ساختار و مضمون
  • ابوالفضل رمضانی، انیسه یزدانی صفحات 245-274
    نمایشنامه سر فرود آورد تا پیروز شود یا اشتباهات یک شب را می توان نقطه اعتلای زندگی ادبی الیور گلدسمیث دانست. ارجاعات متعدد به رخدادها و آثار ادبی قرن هجدهم انگلستان، بر غنای نمایشنامه افزوده و گواه حضور معانی عمیق در پس مکالمات زنده شخصیت هاست. در این نوشتار، معانی ادبی و اجتماعی این نمایشنامه بررسی می شود. برای نیل به این هدف، مفاهیم کارناوال، گفت وگوگرایی و کرونوتوپ میخائیل باختین به کار گرفته می شود تا با بررسی گفتمان های موجود در متن و عناصر زمانی و مکانی، روشن شود که چگونه گلدسمیث با خلق شرایطی کارناوالی، جامعه ای را به تصویر می کشد که در آن، صدای خدمتکاران، زنان و آنان که زیر سلطه صاحبان قدرت اند، اهمیت می یابد و شنیده می شود؛ درحالی که هنجارهای تحمیل شده اجتماعی و ایدئولوژی های قدرت مدارانی که سعی در انزوای صدای طبقات فرودست دارند، به چالش کشیده می شوند.
    کلیدواژگان: الیور گلدسمیث، بدن گروتسک، فروداشت، کارناوال، کرونوتوپ، گفت وگوگرایی
  • بهرام زینالی، روح انگیز قلیزاده صفحات 275-293
    فئودالیسم یا نظام ارباب- رعیتی، نظامی اجتماعی- اقتصادی بود که از قرن نهم تا نیمه دوم قرن نوزدهم میلادی، روسیه و شرق اروپا را دربرگرفت. در این نظام، قدرت سیاسی در میان زمین داران بزرگ تقسیم می شد و هر ارباب، دارای جماعتی رعیت بود. همین موضوع دستمایه کار نویسندگانی از جمله تورگنیف شد که خود از طبقه اشراف بود، اما رعیت را مایملک ارباب نمی دید. مجموعه یادداشت های شکارچی، در بستر جریان ادبی ناتورالیسم شکل گرفت. این جریان ادبی، براساس اصول رئالیسم و دموکراتیسم، زندگی جامعه روسیه را با اولویت بخشیدن به اقشار آن به درستی به تصویر کشید. در پژوهش حاضر چگونگی بازنمایی نظام طبقاتی در آثار ادبی روسیه در این داستان، از دیدگاه منتقدان معاصر و نیز بنیانگذاران نقد ادبی روسیه بررسی می شود. دیدگاه های ناباکوف، نویسنده و منتقد سده 20 میلادی همراه با دیگر منتقدان مانند بلینسکی به عنوان بنیانگذار نقد ادبی روسیه، ماکسیم گورکی سمبل هنر پرولتاریا و پیشتاز سبک رئالیسم سوسیالیستی، بردیایف منتقد ادبی اگزیستیالیست راهگشای این پژوهش اند.
    کلیدواژگان: تورگنیف، دهقانان، ملاکین، ناباکوف، نظام ارباب، رعیتی، یادداشت های شکارچی
  • زینب صدقیان، ناهید شاهوردیانی صفحات 295-315
    در پژوهش حاضر، پس از برشمردن مشخصه های استاندارد ترجمه فیلم و مقایسه مراحل عملی این نوع ترجمه در ایران با مشخصه های ذکرشده، معیارهایی برای ارزیابی کیفیت ترجمه فیلم معرفی می شود. بدین منظور، مدل ارزیابی آندره دوسار- که برای ترجمه ادبی و براساس «حذفیات، اضافات و انتقال معنا» طرح ریزی شده است- مدنظر قرار می گیرد و کارکرد و اعتبار آن برای ارزیابی ترجمه فیلم بررسی می شود. انتقال معنای کامل، انسجام متن، زبان و سبک ترجمه، مباحثی هستند که به عنوان معیار ارزیابی به آن ها توجه شده است. برای عینیت بخشیدن به این پژوهش، از دو فیلم فرانسوی همسرایان و یکشنبه طولانی نامزدی- که نسخه دوبله شده آن ها بارها از صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شده- مثال هایی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: انتقال معنا، ترجمه فیلم، دوبلاژ، مدل ارزیابی، مدل دوسار، همسرایان، یکشنبه طولانی نامزدی
  • پیام عباسی، علی سعیدی صفحات 317-338
    شهریار مندنی پور، از نویسندگان صاحب سبک معاصر ایران است که با توانایی شگفت انگیزش در بهره گیری از زبان، تحول تازه ای در داستان کوتاه نویسی ایران ایجاد کرده است. مندنی پور با شکستن هنجارهای رایج روایتگری و به کارگیری تکنیک های نو و بدیع روایی، جریان تازه ای آفریده است که وی را از هم نسلانش متمایز می کند. این پژوهش، تلاشی برای یافتن و نقد و تحلیل این تکنیک ها و نمایاندن نقش و اهمیت آن ها در یکی از داستان های مندنی پور است. در این پژوهش، داستان «صنوبر و زن خفته» از مجموعه آبی ماورای بحار (1382) با رویکردی ساختارگرایانه مطالعه و چهار تکنیک روایی «تصویرسازی»، «چندصدایی»، «کنایه» و «بازگشت به گذشته» بررسی می شود. این اثر پس از وقایع یازدهم سپتامبر و در پیوند با حوادث مربوط به آن نوشته شده و وجوه گوناگون این فاجعه بزرگ و تاثیر آن در زندگی شخصی و اجتماعی گروه های مختلف جامعه را کاویده است.
    کلیدواژگان: تکنیک های روایی، رولان بارت، ساختارگرایی، شهریار مندنی پور، صنوبر و زن خفته، کاتالیزگر، هسته
  • محمد جواد کمالی صفحات 339-353
    پی یر لوتی، در میان نویسندگان فرانسه از معدود کسانی بود که به خاطر شغل دریانوردی به جای جای جهان سفر کرد و از نزدیک با مردم دیگر کشورها و آداب و رسوم آن ها آشنا شد. او احساسات ظریف و مشاهدات دقیق خود در این سفرها را با تخیلات شاعرانه اش درآمیخت و داستان های منحصربه فردی را نوشت. لوتی در ایران چهره ای نام آشناست، ولی عموما او را یک خاورشناس می پندارند؛ حال آنکه شناخت او از ایران و برخی از دیگر کشورها محدود به مشاهدات گذرا و سطحی بوده است. درواقع، شهرت جهانی لوتی بیش از هرچیز برای آثار تغزلی، به ویژه توصیف منظره ها و شخصیت های داستانی اوست. نظر به فقر منابع به زبان فارسی- سوای مقدمه محمد مهریار در چاپ دوم کتاب به سوی اصفهان- و نیز بعضی اطلاعات سطحی و گاه ناقص در چند مقاله موجود در چند نشریه و سایت اینترنتی فارسی زبان، در این مقاله شناخت بهتری از این نویسنده و اطلاعات جامع تری از مضامین و منابع الهام شخصیت های داستانی او ارائه می شود.
    کلیدواژگان: پی یر لوتی، حرفه، زندگی، شخصیت های داستانی، سفر، مضامین داستانی
  • سید محمد مرندی، حسین پیرنجم الدین، سوسن پورصنعتی صفحات 355-373
    در مجموعه شمال، هینی با تلفیق تاریخ اساطیری ایرلند و درگیری ها در ایرلند شمالی در سال های آخر دهه 1960 میلادی، تاریخ معاصر ایرلند شمالی را در قالب اسطوره، بازسازی و بازنمایی می کند. این سبک از بازنمایی تاریخی که بیشتر مورد توجه شاعران دوره مدرنیست بوده، مورد توجه گروهی از شاعرانی که مانند هینی استعمار و شرایط پسااستعمار را تجربه کرده اند نیز قرار گرفته است. به هرجهت، گذار به گذشته و اسطوره های ملی در این نوع از بازنمایی، برای مردمی که در شرایط پسااستعمار زندگی می کنند، امکان تصویرسازی تاریخ ازدست رفته شان را فراهم می کند، اما درمقابل، سبب اختلال در درک صحیح آن ها از زمان حال می شود؛ چراکه با همانندسازی گذشته و اسطوره با وقایع زمان حال، تفاوت های بین کشتار و خشونت و عوامل وقوع آن ها در گذشته اساطیری و زمان حال نادیده گرفته می شود؛ بنابراین، بازنمایی اسطوره ای که در مجموعه شمال، از ترکیب مدرنیسم و تاریخ نگاری پسااستعماری به دست آمده است، نه تنها به حل بحران سیاسی- اجتماعی در ایرلند شمالی کمک نمی کند، بلکه سبب تشدید خشونت جاری در جامعه می شود.
    کلیدواژگان: اسطوره، ایرلند شمالی، بازنمایی اسطورهای، تاریخ نگاری پسااستعماری، مدرنیسم
|
  • Marzieh Athari Nikazm Pages 181-198
    One of the importants questions in the discourse of Valery, French author of XXth century is the question of another who achieves in the knowledge. Another is treated with a new way. Indeed, another is defines in touch with the Me of the author. That is the reflection of Me and a dialectic becomes established between both: Me and another. In his discourse, the enonciataire is in front of two instances of the enonciateur: ipseity and samely, one-idem and one-ipse Indeed, Paul Valery defines another in oneself who speak. He tries to show the relationship between Me and another; We benefit to semiotics of school of Paris, the work of Jacques Fontanille and also the analyze of Paul Ricoeur. Specially his work: oneself as another. The objective in this research is to show how another defines itself compared with me and how the author achieve the knowledge and know itself.
    Keywords: Me, another, ipseity, semiotics, knowledge
  • Ebrahim Estarami Pages 199-215
    The present study is an analysis of the art of tragedy in the original tragedy of the eighteenth-century Germany. The reasons for the glory of tragedy among other genres of drama definitely lie in its tragic structure and content. For this reason, Die Jungfrau von Orleans, Schiller's famous play, is analyzed to illustrate his views on the structure and art of tragedy with many examples. Along with familiarizing the reader with the features of a real tragedy, this study aims at introducing the various perspectives German writers, especially Schiller, hold on the art of tragedy so that we will be at a better position to analyze and interpret a real tragedy. The focus of this paper is on Schiller's world view concerning physical and spiritual identity and his opinion on the art of tragedy, for which he assumes two conditions.
    Keywords: tragedy, structure, art of tragedy, Die Jungfrau von Orleans, false requirement, balanced personality, sympathy, ethical resistance
  • Maryam Biad, Sajad Gheitasi Pages 217-230
    At the dawn of the modern period, the English society was a patriarchal one. In other words, men dominated the society and the family. Patriarchal standards of Elizabethan age introduced women as figures that should be dominated and controlled. In most of Shakespeare's plays the conflict between women and the patriarchal ideology has been shown. Women's resistance is the point of disagreement between Stephen Greenblatt who founded new historicism and Alan Sinfield who is one of cultural materialists in Britain. Greenblatt has a negative understanding of the mechanisms of power relations in which he states that resistances are contained within the standards of the dominant while Sinfield believes in the faultlines of the texts in which the dominant cannot hold the ground. Paulina can be seen as a clear manifestation of the text's gap. This study focuses on this disagreement with special references to the Winter's Tale by W. Shakespeare. It also tries to analyze the how female voices tried to gain power and space to be articulated.
    Keywords: resistance, ideology, Sinfield, Greenblatt, cooption, The Winter's Tale, William Shakespeare
  • Saeid Rameshki, Jalil Shakeri, Soheila Faghfori Pages 231-243
    Emphasizing on the structural aspects of theatre of the absurd as a modern form of drama development, the present paper studies some of the principles of this dramatic school in Bahman Farsi's plays of 1340s. One of these principles is Farsi's new understanding of dramatic action which is the most important element in conveying the author's intended concepts. Affected by theatre of the absurd, Farsi has removed outside realities and events and the cause and effect plot in the traditional drama and has reinforced the intellectual and doctrinal aspects. The circular pattern of the plays, the complexity and oblique presentation of the characters and their philosophical and doctrinal beliefs, poetic pictures, development and domination of verbal aspect on action in the play and the open-ending with no relief are the innovative visions of Farsi's plays which proves the influence of artistic and dramatic school of theatre of the absurd on him.
    Keywords: Theatre of the Absurd, Narrative drama, Neo drama, Structure, Contents, Bahman Farsi
  • Abolfazl Ramazani, Aniseh Yazdani Pages 245-274
    Oliver Goldsmith’s literary reputation was boosted by the publication of his comedy, She Stoops to Conquer, Or, the Mistakes of a Night. The frequent references to the events and literary works of the eighteenth century England have enriched the play as they attest the presence of profound meanings behind the characters’ live dialogues. This paper is an attempt to investigate the literary and social meanings of the play in the light of Mikhail Bakhtin’s concepts of “carnival,” “dialogism,” and “chronotope” to examine the existing dialogues and the temporal and spatial elements of the text in order to elucidate how Goldsmith, through creation of a carnivalesque situation, illustrates a society in which the voices of the servants, women, and those who are subordinated to higher authorities attain significance and are heard while the imposed social norms and ideologies of the authorities who marginalize the voice of the lower classes are questioned.
    Keywords: Dialogism, Carnivalesque, Grotesque body, Degradation, Chronotope, Oliver Goldsmith
  • Bahram Zeinali, Roohangiz Gholizadeh Pages 275-293
    Turgenev was born in a respected and wealthy family that had piled up great wealth in feudalism system.He witnessed how his mother treated their workers and gradually developed deep enmity with the system. Ivan Sergeyevich Turgenev published “A Sportsman’s Notebook” in 1852.
    He did not see the peasant as properties of the landlords and pictured their characteristics as key elements with realistic and objective destiny. In light of this, he started a new era in Russian Literature.
    A Sportsman’s Notebook was created in the literal movement of naturalism, which mainly tries to picture Russian’s life (mainly the poor) with lots of details.
    The present study is an attempt to survey the picture of social classes system (feudalism) in Russian literal works from Russian literature critics’ viewpoint with focus on Turgenev’s work “A Sportsman’s Notebook.”
    Critics such as Blinsky as founder of literal criticism of Russia, Maxim Georgy the symbol and defender of proletarian art and pioneer of socialist realist style, and Berdieve the existentialist literature critic are some of the critics to name but a few. In this regard, academic works of the renown Turgenev expert Nicolai Ivenovich Yakoshin is notable as well.
    Keywords: Turgenev, peasants, landlords, feudalism system, A sportsman's notes
  • Zeinab Sedghian, Nahid Shahverdiani Pages 295-315
    The seventh art has stabilized its proper place in the social and cultural level in different societies of the world. Although, in this art, the picture, sound, music and movement are very important but the role of speech in the transmission of sense is undeniable. Development and presentation of this art to the audience depends greatly on translation of the speech from the original language to the target language.
    In this present study, first the standard features of audiovisual translation are introduced and the practical steps of this kind of translation in Iran are compared to them. Then an attempt is made to develop some criteria for evaluating audiovisual translation quality.
    To this end, André Dussart assessment model which had been developed for literary translation and which is based on “omission, addition and transfer of meaning”, is examined in terms of its function and validity for evaluating audiovisual translation.
    In order to illustrate the model, some examples are provided from two French movies, A Very long engagement and The Chorus, whose dubbed versions have been shown several times by IRIB.
    Keywords: audiovisual translation, evaluation model, transfer of meaning, dubbing, A Very long engagement, The Chorus, Dussart model
  • Pyeaam Abbasi, Ali Saeedi Pages 317-338
    Shahriyar Mandanipour is one of the talented and distinguished writers of the twentieth century in Iran. With his magnificent ability in handling the language, he has marked a new era in Iran’s short story writing. By challenging and breaking the common norms and conventions of storytelling as well as using novel narrative technics, Mandanipour has made a new language which distinguishes him from his contemporary writers. This study is an attempt to find and analyze these technics and manifest their role and significance in one of his short stories, “Senoubar va Zan-e-Khofteh.” This study rests on the four narrative technics of "Imagery", "Polyphony", "Dramatic Irony" and "Flash back" that are discussed based on a Barthesian structuralist framework in "Senoubar va Zan-e-Khofteh" from Mandanipour’s short story collection Abi-e-Mavara- ye- Behar (2003) written after the September-eleventh event that influenced, in many aspects, the personal and social lives of different groups of people.
    Keywords: Narrative technics, Structuralism, Roland Barthes, Nuclei, Catalyzers, Dramatic Irony, Polyphony
  • Mohammad, Javad Kamali Pages 339-353
    Among French writers, Pierre Loti was a of rare ones who, because of his position as a navigation officer, traveled around the world and visited many countries and enjoyed other peoples’ customs. Mixing his fine and detailed observations of these real travels to his poetic imagination, he wrote unique stories in an agreeable prose. Loti is not unknown in Iran. Though he is generally considered as an Orientalist, but his knowledge about Iran and some other countries was limited to a superficial and quick glance. In fact, the reputation of Loti is, above all, for his lyrical works, especially the description of landscapes and characters. Given the very few Persian sources -except the introduction of Mohammad Mehryar in the second edition of the book Towards Ispahan- and sometimes superficial and incomplete information in some articles in a number of publications and websites in Persian language, this article attempts to give a better understanding of this famous writer and more comprehensive information about topics and sources of inspiration on his fictional characters.
    Keywords: Pierre Loti, life, themes, fictional characters, memoirs, travel
  • Seyed Mohammad Marandi, Hussein Pirnajmuddin, Susan Poursanati Pages 355-373
    In his collection North, Heaney mythologizes the contemporary history of the people of Northern Ireland through conflating the mythological history of the people of Ireland, with the 1960s Troubles in Northern Ireland. Used by the modernist poets, the method of representing the contemporary history through recourse to mythology have been also favored by poets who have experienced colonial and postcolonial conditions. Though this method helps the people who live in postcolonial conditions to re-construct their ruined history through recourse to the past and national myths, it problematizes their understanding of the contemporary times, as the identification of the past and myth with the present undermines the distinctions which exist between the causes of murder and violence in the past and in the present. Hence, Not only Heaney’s mythologizing the present which conflates modernism with postcolonial historiography cannot resolve the socio-political problems in Northern Ireland, it reinforces violence in the society.
    Keywords: mythologizing, postcolonial historiography, modernism, myth, Northern Ireland